Yaşamımızın bağlı olduğu şey… Su… Vücudumuzun yüzde 60’ını renksiz ve tatsız bir sıvı olan su oluşturur. Uzmanlar su içmek için susamayı beklememeniz gerektiği konusunda uyarıyor
1-4 Yaş Arası Çocuğunuzla Neler Oynayabilirsiniz?
1-2 Yaş Dönemi: Çocuğunuzun plastik torbalarla oynamasına asla izin vermeyin Pastel boya (tombul boya kalemi), parmak boyama Evcilik oyunu (Bu…
Devamını Oku0-3 Yaş Arası Çocuklarda Dil Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çocukların dil becerileri, sözel ifadeleri anlamlandırmaları ile başlar ve bir düşünce ya da duyguyu sembolle ifade edebilmeleri ile devam eder.…
Devamını OkuÇocuğunuz Sizi Eşinizden Kıskanıyor Olabilir Mi?
Çocuğunuzun hiç sizi ortamda istemediğini hissettiniz mi? Küçük bir çocuğunuz varsa ve sizi çok sevdiğini ama eşinizle gördüğünde atağa geçtiğini…
Devamını OkuÇocukluk Dönemi Korkuları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Küçük bir çocukken, korktuğunuz zamanları hatırlıyor musunuz? Büyükler bizi anlamıyor gibi hissederdik. Siz çocuğunuzun böyle hissetmemesi için neler yapabileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Bir Evcil Hayvan İle Birlikte Büyümenin Çocuğunuza Faydaları
Hemen hemen her çocuk büyürken bir evcil hayvana sahip olmak isteğini dile getirir. Bu sorumluluğa maddi manevi hazır olduğunu düşünen…
Devamını OkuÇocuğunuz Sorunları İle Baş Edebiliyor Mu?
Başınızdan geçenler hep hoş şeyler olursa, cesur bir insan olamazsınız. – Mary Tyler Moore Problemler hayatın içerisinde gelişen doğal…
Devamını OkuÇocuğunuz Okula Hazır Mı?
Uzmanlar 72 ayı doldurmamış çocukların ilkokula başlamasını desteklememektedir. Gerekli gelişimi tamamlamadan, erken yaşlarda okula başlamak çocuklarda kaygı bozukluklarına ve düşük…
Devamını OkuEmzirmek Neden Önemlidir?
Anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren bebeğinizle ilgili planlar yapmaya başlarsınız. Bu süreç sizin için heyecan verici olduğu kadar kaygı…
Devamını OkuDoğru Okul Nasıl Seçilir?
Çocuğun tüm yaşamını etkileyecek, ebeveynin çocuk adına verdiği kararlardan belki de en önemlisi onun için en uygun okulu seçmektir. Doğru…
Devamını OkuÇocuğunuz Yaratıcı Doğdu Fakat Yaratıcı Kalabilecek Mi?
Her çocuk yaratıcılık ve sınırsız hayal gücü ile dünyaya gelir. Ancak zaman içerisinde ailenin/çevrenin tutumları ve sınırlamaları, eğitimler, yaşam koşulları gibi faktörler çocuğun yaratıcılığını köreltir hatta tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir.
‘Babalık’ Kodları Değişiyor
Hiç kimse iyi baba olarak doğmaz. İyi baba olmak sabır, sevgi, araştırma ve bilgi işidir.
Çocuğunuzu Oyunla Keşfedin!
Oyun, çocukların kendi başlarına seçtikleri ya da arkadaşları tarafından seçilen, kuralları olan ya da olmayan, belirli bir amaca yönelik ya…
Devamını OkuÇocuğunuz Tek Başına Oyun Oynayamıyor mu?
Çocuğunuz Tek Başına Oyun Oynayamıyor mu? Sürekli Ebeveynleri İle Oynamak İsteyen Çocuklar Çoğu aileden sık sık duyduğumuz bir cümle var;…
Devamını OkuÇocuğunuz Sınavda Neden Başarısız Oldu?
Tüm kış eve tıkılıp kaldınız. Bazen eve gelmek isteyen misafirleri reddettiniz. Bazen de en sevdiğiniz diziyi izlemediniz. Ebeveyn olarak tabi…
Devamını Okuİlişkinizdeki Dinamikleri Fark Edin !
İlişkiler çoğu zaman kafa karıştırıcıdır. Sorunlar ortaya çıktığında detaylara o kadar çok takılırız ki resmin bütününü görmek zorlaşır. İlişkilerin altında…
Devamını Okuİçimizdeki Ebeveyn: Eyvah! İçimden Annem Çıktı
“Bir bebek olarak dünyaya geliyorum. Sonra bir çocuk oluyorum. Sonra bir ergen ve yetişkin… Sonra bir bebeğim oluyor. Onu yetiştirmek…
Devamını OkuAhlak Gelişimi Ve Aşamaları
Ahlak gelişimi yazımızda Kohlberg’in Heinz hikâyesinden yola çıkarak ahlak ile ilgili birkaç soru ile ahlak gelişimine giriş yapmıştık. Kohlberg’e göre…
Devamını OkuAhlak Gelişimi
Ahlak gelişimi çocuğun hayatının ilk yıllarından başlar ve yaşam boyu da devam eder. İlk gelişim aşamalarında ebeveyn etkili iken sonrasında…
Devamını OkuÇocuğunuz Neden Bu Kadar Öfkeli?
Çığlıklar, bağırmalar, vurmalar, tekmeler, dikkatsiz düşüncesiz aceleci davranışlar… ‘Görürsün sen gününü, al sana!’ Bu sahneyi çocuğunuzla sık sık ve düzenli…
Devamını OkuAnne Kendini Sev
Çocuklar hissederler… Hatta en çok onlar hissederler. Çocuklarınızdan en çok mutlu olmalarını beklersiniz ve bu en doğal hakkınızdır. Ancak siz…
Devamını OkuGENİŞ AİLE: Yanık Portakal Kabuğu Kokusu
Küçük evlerde, sobanın ısıtabildiği tek odada, herkesin bir arada olduğu, dedelerin-nenelerin anlattığı fantastik hikâyelerle büyümek, o anları kendi kafamızda hayal…
Devamını OkuÇocuğunuza Sınır Koymazsanız Ne Olur?
Çocuklar bu dünyanın en güzel varlıkları, en kıymetlilerimizdir. Her ebeveyn gibi tek temennimiz masum kalmaları, hem başarılı hem de mutlu…
Devamını OkuÇocuğunuza Değerleri Öğretmenin Yolları
‘Değerler’ denilince her insanın zihninde farklı kavramlar, kelimeler, insanlar, eşyalar, yerler canlanıyor. Değerler kelime anlamı olarak; genelde inanılan, arzu edilen…
Devamını OkuOlumlu Aile İklimi Yaratmak
Çocuğunuzla konuşuyor musunuz? ‘Evet tabii ki’ dediğinizi duyar gibiyim. Peki, bu konuşmanın ne kadarında emir vermek, tehdit etmek, sorgulamak, eleştirmek,…
Devamını OkuOyun Oynamak Çocuğunuzun Gelişimini Nasıl Etkiler?
Oyun, çocuğun dünyayı anlamasına, kendisini, vücudunu, işlevselliğini keşfetmesine, kaygılarını, korkularını gidermesine, zorluklarla baş edebilmesine yardımcı olan büyük bir dünyadır. Ebeveyn,…
Devamını OkuBana Hazır Mısın Anne?
‘Merhaba anne, Henüz dünyada değilim ama yaklaşık 280 günlük bir yolculuğun ardından yanında olacağım. Burada her an benim için yeni…
Devamını OkuEmpatik Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Çocuğunuz parkta oynarken arkadaşı düşer ve ağlamaya başlar. Kimi çocuk gülmeye başlamıştır, kimisi hiç ilgilenmemiştir ama sizin çocuğunuz hemen yanına…
Devamını OkuNasıl Bir Anne/Babasınız?
Otoriter, müsamahakâr, ihmalkâr ya da dengeli, siz hangisisiniz? Otoriter Ebeveyn: “Ya benim dediğim olur ya da benim dediğim olur!”. Çocuğunuzu…
Devamını OkuPahalı Oyuncak Almadan Çocuğu Mutlu Etmek Mümkün
Çocuğunuz eline bir kalemi aldı ve ‘kaptan pilotunuz konuşuyor, kule iniş için izin istiyorum.’ diyerek evdeki bütün odaları elindeki kalemle…
Devamını Okuİnsomnia: Uyuyamayanlar Kulübü
İnsan yaşamının en temel ve vazgeçilmez etkinliklerinden biri nedir diye sorsak ‘uyku’ sanırım gelen cevaplar arasında en sık göreceklerimizden biri…
Devamını OkuÖzgül Fobiler
Bir gece su içmek için uyandınız ve mutfağa gittiniz. Tam su içerken ayağınızın altından aniden ve hızlıca bir karartı geçti,…
Devamını OkuYoksa Sizde mi Blogger Anne Babalardansınız?
Çok hızlı dönen bir dijital çağda elimizde telefonlar ile yürüyoruz. Bazen batıyoruz, bazen çıkıyoruz. Bazen birlik oluyoruz, bazen ayrılıyor, ayrıştırılıyoruz.…
Devamını OkuDiyabet ve Çocuk
Ülkemizde diyabetli insan sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Her yeni doğan 7 bebekten 1’i diyabetli doğuyor, neredeyse bu oranın yarısı…
Devamını OkuÇocuğunuzla Konuşuyor Fakat Anlaşamıyor musunuz?
Yazı yazmak için masanıza oturdunuz ve sağ elinize kaleminizi aldınız fakat kalemi 20 kere elinize alıp masaya bıraktınız ve sonra…
Devamını OkuÇocuklarda İletişim Bozuklukları
Sosyal dili kullanmakta zorluk çeken çocuğun, iletişim becerilerini geliştirememe durumu çocukta iletişim bozukluğu olarak adlandırılır. Çocuklar dili kullanmakta neden zorluk…
Devamını OkuYetişkinlerde Cinsellik
Çiftlerin ilişkideki doyumu, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanması bireysel mutluluklarına etki ettiği gibi aynı zamanda ebeveynlikleri üzerinde de etkilidir. İlişkilerinde…
Devamını OkuHuzursuzluğun Nedeni Ayrılık Kaygısı Olabilir mi?
Kaygı, yaşamımızın doğal bir parçasıdır ve strese, korkuya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bir gün içerisinde pek çok konu kaygımızı arttırabilir.…
Devamını OkuÇocuğunu Sevmeyen Ebeveyn Olur Mu?
Bu soruyu kendinize sorarken zorlanıyor musunuz? Belki de saçmalamayın tabi ki her anne, baba çocuğunu sever diyorsunuz. Toplum olarak kadınları…
Devamını OkuÖğretmenin Çocuğun Hayatındaki Rolü
‘‘Bir gün yeni bir Türkçe öğretmeni geldi. Öğretmenimiz sınıfa ilk girdiğinde sıcacık bir gülümseme ile kollarını açarak ‘Merhaba arkadaşlar,’ dedi.…
Devamını OkuSizin Çocuğunuz Farklı Peki Şimdi Ne Olacak?
Zihinsel yetersizlik, gelişim döneminde ortaya çıkan, uyumsal davranışlarda görülen yetersizliğe ek olarak genel zekâ fonksiyonları açısından da normalin altında olma…
Devamını OkuDikkat! Çocuğunuz Sizden Daha Zeki Olabilir
Einstein içine kapanık ve utangaç bir çocuktu. Hiçbir zaman başarılı bir öğrencilik hayatı olmadı. Çocukluk döneminde konuşma problemi vardı ve…
Devamını OkuEvinizdeki Ergen
Hazır mısınız? Sürekli gelişim ve değişim içinde olan çocuğunuz ergenlik dönemine giriyor. Çocuğunuz yetişkinliğe ilk adımını atmak üzere. Bu adımla…
Devamını OkuDavranış Bozukluğu-2
Davranış bozukluklarında çocukların en sık yaşadıkları güçlükler ise dürtü kontrollerini sağlayamamalarıdır. Çocuk kendini doğru şekilde ifade edemediğinde çok konuşmaya, konuşmalarında…
Devamını OkuPrensler – Prensesler Yetiştirmeyin
Nereden geliyor bu prensler, prensesler.. Kuşkusuz ki her ebeveynin çocuğu/çocukları kendine özeldir ve güzeldir. Peki çocukları yetiştirirken nasıl davranıyoruz ki…
Devamını OkuÇocuğa Ölüm Kavramının Doğru Anlatmanın Yolları
‘Ölüm korkusu, ölümden daha korkunçtur.’ Friedrich Schiller Ölüm yaşamın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Ve belki de hayatta kabul edilmesi gereken en…
Devamını OkuBoşanma Süreciniz Çocuğunuzu Nasıl Etkiler?
Ebeveyn olmak hayatta yaşayabileceğiniz en büyük deneyimlerden biridir. Bir insanın, gözünüzün önünde küçük bir tohumdan meyve veren bir ağaca dönüşmesine…
Devamını OkuÇocuk ve Cinsellik
Toplum olarak belki de en az konuşabildiğimiz, bilgi olarak en çok kısır kaldığımız konulardan bir tanesi cinselliktir. Ayıp, günah kavramları…
Devamını OkuKendini Kontrol Edebilen Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
“Başkasını yenen kişi güçlüdür; kendisini yenen ise kahraman.” Lao Tse Zeynep diyetinin 3. gününde arkadaşları ile birlikte bir doğum günü…
Devamını OkuÇocuğunuz Duygularını Yönetebiliyor mu?
Sus ağlama! Bunda bağıracak ne var? Her şeye neden küsüyorsun? Sinirlenmen için hiçbir sebep yok. Çocuklar ve çocukların duygularını dile…
Devamını OkuGünlük Hayatta Yaratıcı Olmaya İhtiyacınız Var mı ?
‘Yaratıcılık sıradan bir şeyin sıradan olmayan bir biçimde farkına varmaktır.’ -Dewitt Jones Yaratıcılık, kişinin elinde var olan bilgiyi hayal gücünün…
Devamını OkuÇocuğunuzda Dikkat Eksikliği Olabilir mi?
Dikkat Eksikliği Nedir ? Gelişme dönemindeki çocuklarda ortaya çıkan odaklanamama, okuduğunu anlamama, yapılan planlara uymama ya da dikkatini sürdürme konusundaki…
Devamını OkuMutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Mutluluk, insanın temel isteklerine ulaşması ve kendini gerçekleştirmesi durumudur. Daha genel bir ifadeyle bedensel, zihinsel ve duygusal anlamda bir yeterlilik…
Devamını OkuÇocuğunuz Neden Geç Öğreniyor?
Özel öğrenme güçlüğü, bireyin öğrenme alanında ortaya çıkan aksaklıkların yaşamına yansımış şeklidir. Öğrenme alanlarının etkin şekilde kullanılmaması, bilgi akışında ortaya…
Devamını OkuÇocuğunuz Depresyonda Olabilir mi?
Depresyon, duygu durum bozuklukları, duygulanımın düzenlenmesinde oluşan rahatsızlık ve anormalliktir. Depresyon denildiği zaman ilk olarak aklımıza yetişkin bireyler geliyor fakat…
Devamını OkuYaratıcı Ebeveyn Olmak
Günümüzde değişen ve gelişen yaşam şartları doğrultusunda hayatımızda yer alan pek çok kavram da şekil değiştirmeye başladı. Aile, çocuk, ebeveynlik…
Devamını Oku