Duyu Bütünleme Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler  Bu Yazıyı 2 Dakikada Okuyabilirsiniz.

Duyu Bütünleme Bozukluğu (SPD), 5 duyu organı tarafından algılanan sinyallerin sinir sistemi tarafından doğru algılanamaması neticesinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla otizm ile karıştırılan SPD, aslında duyular tarafından alınan sinyallerine beyinde yanlış yorumlanmasıdır. 5 duyu organımızın beyine ilettiği sinyaller sayesinde çevreyi algılar ve tepkiler veririz. SPD’li çocuklarda ise bu sinyaller yanlış algılandığından öğrenme ve gelişim evrelerinde problemler ortaya çıkar.

Duyu Bütünleme Bozukluğunun Yaş Gruplarına Göre Belirtileri Nelerdir?

  • 1-3 yaş arasındaki çocuklarda; agresif davranışların sık sık görülmesi, yemek yeme problemleri yaşaması, acıyı hissetmemesi/geç tepki vermesi, denge bozukluğu/düşme/çarpma, yabancılara karşı aşırı tepki göstermesi, seslere karşı hassasiyet geliştirmesi gibi belirtiler gözlemlenir.
  • 3-5 yaş arası çocuklarda; sürekli hareketli ve heyecanlı olma, dürtülerini kontrol edememe, tuvalet eğitiminde gecikme, dokunulmaya karşı hassasiyet geliştirme, ani ruh hali değişiklikleri, öfke patlamaları, ağlamalar/tutturmalar, arkadaş edinmede ve sosyalleşmede güçlük yaşama gibi belirtiler gözlemlenir.
  • 5 yaş ve sonrası çocuklarda ise; okula uyum problemi yaşama, kurallara uymada sorun yaşama, sınıf içi düzene ayak uyduramama, dikkatin çabuk dağılması, odaklanma problemleri, öğrenme güçlüğü, motor becerilerde yaşıtlarından geri kalma, içe kapanık olma, iletişim problemleri yaşama, sakar davranışlarda bulunma gibi belirtiler gözlemlenir.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Duyu Bütünleme Bozukluğu, çoğu zaman diğer çocuk rahatsızlıkları ile (otizm, dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite) karıştırılmaktadır. Kimi zaman teşhisi güç olabilir.
  • Rahatsızlığın erken dönemde farkedilebilmesi açısından ebeveynlerin hastalık ve hastalığın semptomları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Çocuklarını dikkatli bir şekilde gözlemlemesi gerekmektedir.
  • SPD’nin tedavisi terapi yöntemi ile mümkündür. Çocuğun terapi ile tedaviye hazır duruma gelebilmesi için 4-5 yaşına kadar beklenmektedir.
  • SPD’li çocuklar çoğunlukla aynı anda iki duyuda problem yaşarlar. Örneğin, merdivende çıkan bir çocuk, kendisini merdivenden çıkmıyormuş gibi hissedebilir ve bu yüzden öfkelenebilir. Bu noktada hem görsel hem dokunsal duyularda problemler ortaya çıkar.
  • Duyu Bütünleme terapileri çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda bireysel olarak düzenlenmektedir. Bu süreçte hem ailenin hem çocuğun kararlı ve istikrarlı bir şekilde katılım sağlaması önemlidir.
  • Terapi içeriği ise, çocuğun duyularını yeniden tanımlama, duyularını geliştirme ve doğru şekilde kullanma üzerine geliştirilmiş oyunlar, aktiviteler ve egzersizlerden oluşur.
Çocuklarda Beyin Gelişimi
Çocuğunuzun Beynini Ne Kadar Tanıyorsunuz?
Özel Öğrenme Güçlüğü
Çocuğunuz Neden Geç Öğreniyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.

Menü