Eveett, eşinizden o muhteşem haberi aldınız. Tebrikler hamilesiniz!
Hamilesiniz diyorum çünkü bu süreçte birçok farklılığı eşiniz yaşayacak fakat sizin desteğiniz ile atlatacak. Anne adayında oluşacak değişikliklerle siz de artık eskisinden farklı olacaksınız. İlk farklılığınız ise yeni bir kimliğe gebe olmanızla başlayacak.
Başarılı anne-baba olmanın ilk temel koşulu başarılı, dengeli ilişkiler kurabilen birer eş olmaktır. Geleneksel olarak, gebelik süresince baba adayının rolünün anne adayının rolü kadar önemli olmadığı düşünülmektedir. Baba adayının gebelik süresince eşine destek olması ve ailenin ekonomik rahatını sağlaması beklenir. Gebelik süresince baba adaylarından, rollerindeki beklentileri ve gereksinimleri karşılamaları beklenmektedir.
Baba adayları, eşleri hamile olduğunda genellikle aşağıdaki üç davranış kalıbını uygularlar. Bu davranışlar, çoğu durumda bilinç dışı olarak gelişir.
İzleyici: izleyici kalmayı yeğleyen baba adayı, duygusal anlamda kendini gebelik gerçeğinden soyutlar ve olayı sanki kendi dışındaki bir çevrede oluyormuş gibi hisseder.
Katılımcı: Katılımcı olmayı benimseyen baba adayı, duygusal ve diğer açılardan da eşiyle iş birliği içindedir. Gebelik gereğinin ve yaratmakta olduğu değişimlerin tümüyle farkındadır. Sorumluluk duygusu belirgindir.
İşlevsel: İşlevsel konumdaki baba adayı, genel olarak ilk ikisinin arasında duygusal açıdan gebeliğe uzak olmakla beraber maddesel sorumlulukların tümüyle farkındadır.
Anne adayının gebeliği esnasında baba adayında birincil olarak ruhsal, ileri durumlarda ise bedensel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilen değişiklikler ortaya çıkabilir. Özellikle katılımcı baba gebelik ve doğum konusunda anne adayının yaşadığı kaygıları tümüyle yaşayabilir.
Hamilelik süreci ile anne adayında fiziksel olarak başlayan değişikliklere hormonlarında katkısıyla psikolojik değişimlerde eşlik eder. Hamileliğin ilk anından son anına kadar bütün ilgi ve destek anne adayına yoğun bir şekilde gösterilir. Kendinizi görünmez gibi hissedebilirsiniz. Anne adayının etrafında onunla ilgilenen onlarca kişi olsa da o, bu süreçte en çok sizin ilginize ve desteğinize ihtiyaç duyacaktır.
Baba adaylığınızın açıklanması ile beraber birçok sorumluluğunuz da artış olacak ve hatta yenileri de bu listeye eklenecek. İlk defa baba oluyorsanız kaygı seviyesiniz çok yukarılara çıkabilir. Maddi kaynağım yetecek mi? İyi bir baba olacak mıyım? Eşimle ilişkimiz bu durumdan nasıl etkilenecek? Birbirimize zaman ayırabilecek miyiz? Cinsel hayatımız nasıl olacak? Uykusuz gecelere hazır mıyım? gibi onlarca soru kafanızın içinden geçecek. Bu sorularla ve sorunlarla güçlü olup boğuşmak durumunda değilsiniz. Kendinizi çıkmazda hissettiğiniz anlarda siz de eşinizden destek almalısınız. ‘O, bu süreçte daha çok desteğe ihtiyaç duyuyor, bu bencillik olur.’ gibi düşünce aklınızda belirebilir fakat sizin içinde yeni bir sürecin başlangıcı olduğu için siz de bu süreçte en çok eşinizin desteğine ihtiyaç duyacaksınız. Fakat kaygı seviyeniz normalin üstündeyse, günlük hayatınızı çok fazla etkiliyorsa, eşinizi destekten öte daha olumsuz etkiliyorsanız mutlaka profesyonel bir destek almaktan çekinmeyiniz.
Her bireyin değişime verdiği tepki farklıdır. Özellikle bu beklenmeyen bir hamilelikse, maddi – manevi hazır değilseniz, anne ve baba adayı olarak hem fiziksel hem de psikolojik reaksiyonlarınızın çok fazla olması normaldir. Önemli olan bu durumları fark ederek doğru yolu izlemek ve doğru yerden destek almaktır.
Sevgili baba adayı şu an bu yazıyı okuduysan ve kendini keşfettiysen kesinlikle iyi bir baba, iş birliği içinde bir eş olacağından şüphemiz yok. Çünkü bu uzun, kimi zaman keyifli kimi zaman zorlu yolda ‘ben de varım ve ben, kendim için bebeğim ve eşim için neler yapabilirim?’ sorusunu kendine sormuşsun ve biz burada buluşmuşuz. Babalar Kulübüne Hoş Geldin…
KAYNAKLAR